COVOARE ERGONOMICE SI ANTI-OBOSEALA

Munca prelungita in pozitia ortostatica pe suprafete dure produce oboseala si creste riscul aparitiei afectiunilor musculo-scheletale si ale sistemului circulator. Acest lucru se intampla datorita presiunii pe care sistemul musculo-scheletal o suporta.

afla mai multe detalii

SCAUNE ERGONOMICE INDUSTRIALE

Scaunele ergonomice industriale sunt proiectate sa faciliteze o pozitie corecta de lucru pe scaun pentru a preveni posibilele accidente profesionale si afectiuni ale spatelui, gatului, umerilor sau mainilor, oferind in acelasi timp soliditate si rezistenta in timp.

afla mai multe detalii

SCAUNE ERGONOMICE PREVENTIVE

Scaunele ergonomice BQE va ajuta sa preveniti mialgii, ischemii si necroze musculare, hernierea si degenerarea discurilor vertebrale si alte tipuri de afectiuni musculo-scheletale, educandu-va totodata in asumarea permanenta a unei posturi sanatoase.

afla mai multe detalii

Scaune Ergonomice cu Caracter Preventiv

Toate scaunele ergonomice BQE au un caracter dual preventiv si curativ si sunt dezvoltate pe baza studiilor stiintifice si academice si pe baza experientei clinice. Scaunele ergonomice BQE sunt special create pentru profesiile care implica alternarea permanenta a pozitiilor "activa" si "pasiva" si inclinarea catre inainte, de aceea ele sunt folosite pe scara larga de stomatologi, operatori medicali, opticieni, lucratori de laborator sau din industria cosmetica.

Back Quality Ergonomics este o companie fondata de fizioterapeutul olandez Ernst Haaksma. De-a lungul experientei sale de a trata pacienti a devenit din ce in ce mai clar faptul ca majoritatea durerilor lombare, cervicale, sau de umeri sunt cauzate de o pozitie incorecta de stat pe scaun. Plecand de la aceasta Ernst Haaksma a inceput ca colecteze date stiintifice si academice legate de bio-mecanica coloanei vertebrale si felul in care oameni care practica diferite profesii lucreaza pe scaun. Pe baza acestora a creat o gama de scaune cu un caracter specific de prevenire si remediere a afectiunilor musculo-scheletale.

Dureri de spate

Cercetarile au dovedit ca majoritatea scaunelor folosite in spatiul de munca nu ofera suficient suport lombar. Opt oameni din zece dezvolta afectiuni ale spatelui din cauza muncii in pozitia sezanda. Trei oameni din zece sufera zilnic de dureri de spate.

Stand sub presiune

Multe profesii implica o activitate in pozitia sezanda in 90% din timp. Cand stati pe scaun, presiunea intradiscala intre discurile lombare este de doua ori mai mare decat in pozitia ortostatica. Afectarea discurilor lombare poate sa se prezinte ca o durere difuza, sau uneori poate cauza dureri acute.

Grafic presiune discuri lombare

Care este cauza erodarii discurilor lombare si a hernierii?

Radiografii zona lombaraIn timpul sederii pe scaun coloana vertebrala (in speciala zona lombara) tinde sa se incovoieze intr-o forma convexa. Aceasta cauzeaza durere cand incercam sa schimbam postura. Centrul de presiune interna din discul spinal este mutat inapoi, ceea ce cauzeaza ca tesutul posterior al discului sa sufere o intindere. Datorita acestei intinderi riscul de afectare al nervului, sau al hernierii creste semnificativ.

Reduceti-va durerea de spate

Pentru a preveni durerea de spate este necesar sa alternati pozitia activa de lucru cu cea pasiva. Ce inseamna aceasta? Cand va indreptati spatele, prezervandu-va curvatura naturala a coloanei si stati intr-o postura dreapta cu ajutorul actiunii propriilor muschi stati intr-o pozitie activa. Este cea mai buna postura pentru a preveni deteriorarea discurilor spinale. Problema este aceasta pozitie este consumatoare de energie si nu poate fi mentinuta mai mult de 3-5 minute. Dupa aceea majoritatea oamenilor incep sa se “cocoseze”, sau sa se lase pe spate, trecand intr-o pozitie pasiva. Aceste miscari cresc presiunea intradiscala.

Un scaun bun va va permite si va va incuraja sa stati activ si va va sustine cand obositi si va lasati pe spate. Este important ca suportul sa fie localizat exact acolo unde este nevoie de el, permitand in acelasi timp libertate de miscare in alte directii.

Alternand pozitia activa de a sta pe scaun cu cea pasiva presiune intradiscala va fi moderata si presiunea pusa pe tesutul inconjurator redusa.

Un scaun bun

Un scaun bun are o inclinare si o forma a sezutului adecvate, pentru a putea sustine atat pozitia activa, cat si cea pasiva si un suport lombar adecvat, care sa corecteze si sa sustina forma corecta a coloanei vertebrale. Toate scaunele noastre sunt proiectate pe baza acestor principii. Suportul lombar este relativ mic tocmai pentru a oferi suport acolo unde acesta este efectiv necesar si a permite libertatea de miscare a corpului in celelalte pozitii.

Care este inaltimea corecta a scaunului?

O inaltime corecta a scaunului depinde de doua elemente: inaltimea corpului dvs si inaltimea suprafetei de lucru. Este important ca unghiul sezutului (unghiul dintre picioare si zona lombara (sau dintre sold si coloana) sa fi destul de mare pentru ca pelvisul sa se poata inclina suficient permitand zonei lombare sa se indrepte comfortabil. Aceasta inseamna ca unghiul recomandat este intre 100 si 130 de grade (100-110 la scaunele de birou folosite in munca administrativa si 120-130 pentru scaunele folosite in profesii in care este necesara inclinarea constanta catre suprafata de lucru). Acest unghi implica un consum mai mic de energie pentru a mentine o postura corecta si reduce durerile de spate. De asemenea permite o buna circulatie a sangelui si creeaza o pozitie neutra pentru incheietura soldului. Astfel rezulta o pozitie sezanda comfortabila pe care o puteti mentine intraga zi fara sa obositi.

Imbunatati-ti-va postura

Scaunele BQE au fost dezvoltate stiintific (pe baza unor studii academice si experimente empirice) pentru a intampina in mod specific nevoile acelora care au un risc mare de a dezvolta, sau sufera deja de cu afectiuni lombare, cervicale, discopatii, sau alte afectiuni musculo-scheletale cauzate de o pozitie sezanda incorecta.