COVOARE ERGONOMICE SI ANTI-OBOSEALA

Munca prelungita in pozitia ortostatica pe suprafete dure produce oboseala si creste riscul aparitiei afectiunilor musculo-scheletale si ale sistemului circulator. Acest lucru se intampla datorita presiunii pe care sistemul musculo-scheletal o suporta.

afla mai multe detalii

SCAUNE ERGONOMICE INDUSTRIALE

Scaunele ergonomice industriale sunt proiectate sa faciliteze o pozitie corecta de lucru pe scaun pentru a preveni posibilele accidente profesionale si afectiuni ale spatelui, gatului, umerilor sau mainilor, oferind in acelasi timp soliditate si rezistenta in timp.

afla mai multe detalii

SCAUNE ERGONOMICE PREVENTIVE

Scaunele ergonomice BQE va ajuta sa preveniti mialgii, ischemii si necroze musculare, hernierea si degenerarea discurilor vertebrale si alte tipuri de afectiuni musculo-scheletale, educandu-va totodata in asumarea permanenta a unei posturi sanatoase.

afla mai multe detalii

Cum este sanatatea afectata de munca in picioare – partea I – oboseala

Studiile europene raportează că între o treime si jumatate dintre toți lucrătorii petrec mai mult de 4 ore pe zi lucrand in picioare.

Cum sunt este organismul afectat de munca in picioare?

Munca in picioare pentru perioade lungi de timp pe suprafete dure cauzeaza disconfort datorita presiunii pe care sistemul musculo-scheletal si in primul rand picioarele o suporta si faptului ca muschii picioarelor raman contractati si statici, fluxul de sange e redus si sangele se acumuleaza in picioare, facand inima sa pompeze mai tare.

Sunt trei categorii principale de simptome si afectiuni cauzate de munca prelungita in picioare.

  1. Oboseala
  2. Afectiuni ale sistemului circulator
  3. Afectiuni ale piciorului si sistemului musculo-scheletal

 

OBOSEALA

Cel mai frecvent simptom provocat de munca in picioare și, de obicei primul loc, este disconfortul general și oboseala, cu preponderenta in picioare.

Aceasta este cauzata de efortul suplimentar pe care inima il face pentru a pompa sange in organism, de oboseala muschilor posturali (muschii posturali sunt cei care sustin corpul cand stam in picioare, sau mergem; mersul pe jos sau statul in picioare fara intrerupere forteaza si suprasolitia acesti muschi. daca acesti muschi nu sunt relaxati, se instaleaza o oboseala generala, conducand la dureri musculare) si de efectele gravitatiei asupra sistemului musculo scheletal.  Cu cat o parte a corpului este mai aproape de pamant, cu atât mai probabil acesta va fi afectata de statul prelungit în picioare (adică picioarele sunt cel mai adesea afectate, urmate de gambe,de genunchi, coapse, solduri, zona lombara si intregul spate).

Mai ales dupa 2-3 ore de munca oboseala si demotivarea devin factori majori al producerii de accidente de lucru si al scaderii productivitatii. Acestea produc trei probleme majore:

  • Cand o persoana nu se concentreaza asupra activitatii pe care o presteaza, etape critice pot fi trecute cu vederea si accidente se pot produce.
  • Cand o persoana este obosita, va tinde sa isi ia pauze mai des decat in mod normal. Aceasta va rezulta in pierderea de catre angajator a multor ore valoroase de productivitate anuala
  • Demotivarea lucratorului, produsa de oboseala si afectiuni asociate pozitiei de lucru nu numai reduc eficienta si productivitatea acestuia, dar pot avea un efect negativ asupra intregului colectiv.